Marius van Dokkum

Marius van Dokkum
 
Schilder, tekenaar en illustrator
Marius van Dokkum is woonachtig in Ugchelen, maar geboren (1957)  in Andijk. Hij is werkzaam als schilder, illustrator, tekenaar en ontwerper. Hij is een verteller met verf en penseel en zoekt naar manieren om op een anekdotische manier zijn indrukken weer te geven.
 
Van Dokkums werk wordt gekenmerkt door de vele details op zijn schilderijen, er is veel op te zien, vaak met een humoristische ondertoon. Juist door de humor weet hij op een voortreffelijke wijze te communiceren en soms om een boodschap over te brengen.
 
Waarom humor?
Het zijn situaties die voor de meeste van ons herkenbaar zijn. Vaak worden gewone mensen uitgebeeld in hun eigen leefomgeving. Als toeschouwer komen we in aanraking met hun eigenaardigheden. Het zijn eigenlijk lachspiegels, waar je iets van jezelf in kunt herkennen, of anders gezegd: geschilderde cartoons.
 
Onbekend werk
Marius is bij het publiek het meest bekend om zijn humoristisch werk, maar ook omvat zijn werk: Portretten, gedetailleerde stillevens en weelderige landschappen.
 
Opa Jan 
De kinderboekenserie over 'Opa Jan' is ook zeer populair. Deze worden geïllustreerd èn geschreven  door deze veelzijdige kunstenaar.
 
Lezingen
Tijdens de lezingen door Annet Mantel - van Dokkum over het bijzondere werk van haar broer Marius wordt uigebreid verteld over de vele verschillende facetten van zijn werk.
 
Expositie
Jaarlijks wordt in Andijk een expositie van zijn werk gehouden in Expositieruimte "De Mantel", Hornpad 19.